הפורטל המרכזי למידע, פתרונות דיור ושירותים לגיל הזהב

סבאלה רוצה חיית מחמד

סבאלה רוצה חיית מחמד

שתפו את העמוד עם חברים >>

מאת אילה בלופולסקי

אתם רואים אותם בכל יום ברחבי העיר: הקשיש ההולך לאיטו עם כלב קטן קשור ברצועה; הקשישה עם קופסאות הלֶבֶן ושאריות הבשר הרוכנת להאכיל חבורת חתולי רחוב מורעבת. אנשים שלא נותר להם דבר בעולמם ומעבירים את כל חיבתם ודאגתם ליצורים הידידותיים ביותר בקרבתם. אך במקרה, אותם יצורים הם בעלי פרווה הולכים על ארבע.

“אנשים קשישים, בעיקר בודדים, צריכים חברה, אינטראקציה”, אומר ד”ר רמי תמיר. “ארנבונים, אוגרים, תוכים ודגים הם יותר כמו תחביב. מבחינת אינטראקציה הם לא נותנים כמעט כלום, פרט לאיזו תעסוקה מינימלית – ולא זו המטרה.”

נותרנו, אם כן, עם הקרב הנצחי: כלבים מול חתולים.

ד”ר תמיר ממליץ בראש ובראשונה על כלבים:

“הכלב זו החיה הכי חברותית. לא בכדי נאמר עליה שהיא חברו הטוב ביותר של האדם. הכי קל לייצר איתה קשר הדדי, ששני הצדדים תורמים לו – להבדיל מהחתול, שהוא חיה שיותר מקבלת ופחות נותנת.”

ד”ר רפי קישון מסביר את חשיבותם של הטיולים היומיים עם הכלב: “זה מעודד את האנשים לצאת מהבית. זו גם פעילות ספורטיבית וגם דרך להכיר אנשים.” במחקר שנערך על ידי פרטי (Peretti) ב-1990 כבר הוכח כי הכלב מספק לבעלים קשישים קשר חברתי ותעסוקה, וכן שעשוע תוך כדי הטיולים, במהלכם נהגו הקשישים הנחקרים לדבר אל הכלב, להשמיע קולות, לצחקק ולהשתטות.

אולם, אימוץ כלב יקר יותר מאימוץ חתול, ולא לכולם יש את האמצעים לכך. בנוסף, יש לזכור כי קשישים רבים כוחם אינו במותניהם על מנת לטייל עם הכלב מספר פעמים ביום. “לחתול יש בבית ארגז חול, צריך רק לנקות אותו מדי פעם”, אומרת ד”ר חוי צרפתי. “זו החיה שמצריכה הכי מעט טיפול, והם נחשבים לחיה מאוד מרגיעה, שאוהבת להתלטף. אני ממליצה בעיקר על גזע ה-Rag-doll, חתולים מקסימים, שפשוט הולכים אחריך לכל מקום בבית – שזה בדיוק מה שקשישים צריכים. חתול שיושב עליך ומגרגר, זו תחושה מדהימה”. וזה לא רק כיף, זה גם בריא.

מחקרים רבים כבר הוכיחו כי חתולים מורידים לחץ דם גבוה, מרגיעים, משפרים תוחלת החלמה מהתקף לב ומפחיתים דיכאונות.

בכל מקרה, בין אם בחרתם בכלב או בחתול, יש לזכור תמיד להתאים את בעל החיים לבעלים ולבחור בחיות נוחות, רגועות ולא תוקפניות. “אני מאוד בעד לקחת חתולי רחוב, אבל צריך לקחת חתול שיודעים את האופי שלו”, אומרת ד”ר צרפתי. “עם גורים אי אפשר לדעת. לעומת זאת, יש המון חתולים מגיל שבעה חודשים שמחפשים בית.”

“ברור שלא מתאים כלב גדול ומאסיבי, שיכול בקלות להכשיל את מי שהולך איתו”, אומר ד”ר תמיר, וממליץ על כלבים בגודל קטן עד בינוני, כגון הפודל, הפאג, המאלטזי, הפקינז והטרייר.

הן בכלבים והן בחתולים חשוב לזכור לקחת את החיה לווטרינר עם הגעתה, לטיפול נגד טפילים, חיסונים, ועיקור או סירוס במידה והדבר לא נעשה קודם. מדובר בהשקעה שווה, למרות תוספת המחיר – פרט ל”שקט תעשייתי”, העיקור/סירוס הופך את החיה לרגועה יותר – דבר שחשיבותו אינה מבוטלת אפילו בגזעים נינוחים – וחוסך מן הבעלים את העונג המפוקפק הכרוך בניחוחותיה של חיה מיוחמת (בעיקר כשהדבר נוגע לחתולים זכרים).

לאחר שהחלטתם על חיה, עולה כמובן השאלה – היכן לאמץ?

אימוץ גורים מידי חברים עשוי להתגלות כבעייתי, מאחר וגורים שזה עתה נולדו נוטים להתנהגות פרועה והאופי שלהם בלתי-צפוי. בישראל קיימים מספר גופים בהם ניתן לאמץ בעלי חיים מעט בוגרים יותר, בעלי אופי ידוע. למרות שאימוצים אלה כרוכים בתשלום, רובם כוללים במחיר גם שירותים וטרינריים חיוניים, ובמראים מסוימים מדובר בהצלת חיה של ממש.

כמובן שתמיד ניתן לאמץ חיות רחוב, אפילו את החתול הידידותי מתחת לבניין שלכם – רק לא לשכוח את הטיפולים הווטרינריים.

תפריט נגישות