הפורטל המרכזי למידע, פתרונות דיור ושירותים לגיל הזהב

אינטיליגנציה ואושר

אינטיליגנציה ואושר

שתפו את העמוד עם חברים >>

מאת נמרוד חוצן

רמת אינטיליגנציה גבוהה יכולה אמנם להוביל למציאת משרה יוקרתית יותר ולאיכות חיים,

אך מחקר חדש מראה, שבגיל מבוגר אין לרמת האינטיליגנציה השפעה על מידת אושרו של האדם.

אנשים רבים מקדישים אנרגיה ניכרת לאורך חייהם הבוגרים בהתכוננות לגיל זקנה: מנסים להשיג יציבות וביטחון כלכלי, ולשמור על בריאות טובה.

אך מסתבר, שיש דבר אחד שאנשים לא צריכים להיות מודאגים לגביו והוא – עד כמה חכמים הם: מחקר חדש בהשתתפות יותר מ 400 פנסיונרים מראה שאין קשר בין יכולת קוגניטיבית לבין שמחה בגיל הזהב.

המחקר, שנערך בסקוטלנד, בחן קבוצה של 416 אנשים, כולם נולדו ב-1921. במהלך חייהם הם עברו שני מבחני אינטיליגנציה: אחד בגיל 11 והשני בגיל 79. בגיל 80 נשלח לחברי הקבוצה שאלון “שביעות רצון כללית מהחיים”, שביקש מהם להעריך את רמת השמחה הנוכחית שלהם.

לא מצאנו שום קשר בין רמת היכולת הקוגניטיבית של הנבדקים, ובין מידת אושרם המדווחת. זו תוצאה די מפתיעה, במיוחד בהתחשב בעובדה, שהחברה שלנו מעריכה מאוד אינטיליגנציה” כך לדברי אלן גו, שערך את המחקר בשיתוף עם עמיתיו באוניברסיטת אדינבורו בבריטניה.

סגנונות חיים

הנבדקים התבקשו להגיב על חמישה משפטים אודות אושרם, ולתת להן דירוג בין 1 ל 7, לפי רמת הסכמתם לאותה הצהרה. המשפטים התיחסו בעיקר לחייהם כרגע, אך בנוסף נשאלו הנבדקים, “לו היתה ניתנת להם האפשרות, האם הם היו רוצים לעשות משהו אחרת בחייהם?

מחקרים קודמים הראו, שאנשים בעלי תכונות הנחשבות נחשקות על ידי החברה המערבית המודרנית, כמו אינטיליגנציה, כסף וכישרון, הם לרוב בעלי סטטוס חברתי גבוה יותר, משרה מכניסה יותר, ורמת חיים ונוחות גבוהה יותר.

כמו כן הראו מחקרים קודמים קשר ברור בין סטטוס חברתי גבוה ורמת חיים גבוהה, לרמת השמחה. אך בניגוד לממצאים אלה גו וצוותו, טוענים, שאנשים אינטיליגנטים עלולים להיות מוטרדים בקשר להישגיהם האישיים יותר מאנשים אחרים, ובשל היותם מודעים יותר גם לסגנונות חיים אלטרנטיביים משלהם, הם עלולים לפתח תסכולים.

משימות יומיומיות

לרמת המשכל בילדות, בגיל שמונים, וכל שינוי ברמת המשכל במהלך החיים אין קשר לרמת השמחה והסיפוק שלך מחייך“, מוסיף אלן גו. “נראה, שכל מה שנדרש הוא רק, שתצליח להוציא לפועל את פעולות היום יום שלך“.

החוקרים מתכננים להמשיך לחקור את קבוצת הפנסיונרים הזו, ולבדוק, במרווחים קצרים יותר, את השפעת השינויים הקוגניטיביים, על רמת שמחתם.

דובר מטעם ארגון הצדקה למען הקשיש באנגליה, מסר ל”ניו סיינטיסט” : “מצאנו שלאנשים מבוגרים יש איכות חיים גבוהה יותר ככל שהם יותר עצמאים כלכלית וככל שרמת הבריאות שלהם טובה יותר“. אכן, אבחנה זו תומכת בטענת המחקר, שלאינטיליגנציה אין השפעה משמעותית על רמת שמחתם של הקשישים. הדובר הוסיף גם כן, שחברויות בגיל הזהב הן חשובות מאוד. טענה זו נתמכת על ידי מחקר אוסטרלי חדש בתחום הזקנה, שמצא שלנשים יש איכות חיים גבוהה יותר בגיל מבוגר מלגברים, משום שיש להן קשרים חברתיים חזקים יותר.

תפריט נגישות