שילובי תרופות קבועים
מאת: פרופ’ תלמה רוזנטל
מנהלת היחידה לחקר יתר לחץ דם במחלקה לפיסיולוגיה ופרמקולוגיה בבית הספר לרפואה על שם סאקלר באוניברסיטת תל אביב
תרופות שבהן משולבים שני חומרים פעילים לטיפול ביתר לחץ דם מגבירות את היענות החולים לטיפול, מפחיתות תופעות לוואי וכך מפחיתות תחלואה במחלות לב, כליה וכלי דם.
כמו בעולם המערבי כולו, גם בישראל כ-25% מהאוכלוסייה סובלים מיתר לחץ דם ואחוז גבוה מאוד באוכלוסייה אינו מגיע ללחץ דם מאוזן. לחץ דם גבוה נחשב מחלה כרונית, שהיא גורם סיכון משמעותי לשבץ מוחי ולהתפתחות מחלות לב וכליה.
המחלה מצריכה שליטה יום-יומית ממושכת רמות לחץ הדם של החולה.
למרות כל זה, רבים מהלוקים ביתר לחץ דם אינם מטופלים. היענות של חולה לטיפול, טיפול רצוף ועקבי ונטילה מתמדת ורצופה של הטיפול המומלץ יכולים לסייע לשלוט במחלה ולמנוע את סיבוכיה.
רבים מהלוקים ביתר לחץ דם אינם מצליחים לאזן את לחץ הדם בעזרת תרופה אחת. חלק נכבד מהם נזקקים לשתיים או שלוש תרופות כדי להגיע לאיזון. לא אחת עובר זמן רב עד שחולה עובר מתרופה אחת לשתיים ומשתיים לשלוש.
בתקופת המעבר החולים מרגישים לא פעם חסרי אונים וחלקם אף בוחרים להפסיק את הטיפול, ובכך הם מסכנים את חייהם.
הסתמכות על שילוב קבוע של שתי תרופות כלומר כדור אחד שבו יש שני מרכיבים פעילים עשויה לשפר משמעותית את היענות החולים לטיפול. היענות טובה יותר פירושה יעילות גבוהה יותר של הטיפול וייצוב מוקדם יותר של לחץ הדם.
במחקרים התברר כי ההיענות של חולים הנוטלים כדור שבו משולבות שתי תרופות גבוהה בכ-27% מזו של אלה שלוקחים את שתי התרופות האלה, אבל בשני כדורים נפרדים.
שילוב קבוע של תרופות (Fixed combination) הוא מגמה מתחדשת בעולם הרפואה, בעיקר בכל הקשור לטיפול ביתר לחץ דם. לאחרונה החלו להשתמש בתרופות משולבות גם לטיפול בסוכרת.
דוגמאות לכדורים משולבים הם Tritace Com, ,Atacand Plus Ocsaar Plus ו-Co-Diovan.
בשתי המחלות השילוב של שתי התרופות, שכל אחת מהן מעצימה את הפעילות של השנייה, מביא לא אחת לאיזון מהיר ויעיל.
בכדורים המשלבים שתי תרופות, כל אחת מהתרופות ניתנת במינון קטן יותר מאשר כשנוטלים אותה בלעדית. באופן זה תופעות הלוואי שנגרמות עקב השימוש בתרופות פוחתות. דווקא כאשר נוטלים מספר רב של כדורים יש חשש לצירוף לא מוצלח של תרופות, שכל אחת מהן עלולה להחליש את הפעילות של האחרת. אבל פעמים רבות הרופאים והחולים אינם מודעים לכך.
לתרופות השילוב הקבוע הקיימות לטיפול ביתר לחץ דם הצטרף לאחרונה התכשיר אקספורג’ (exforge). התכשיר משלב שתי תרופות ותיקות ויעילות משתי קבוצות שונות: אמלודיפין ודיובן.
- אמלודיפין – משתייכת לקבוצת חוסמי הסידן, תרופות שחוסמות כניסה של סידן לתאי שריר הלב ולכלי הדם. הסידן חיוני להתכווצות שרירים אלו, ולכן מניעת כניסתו לתאים גורמת להרחבת כלי הדם ולירידה בלחץ הדם.
- דיובן – חלק מקבוצת חוסמי ציר רנין
- אנגיוטנסין – תרופות החוסמות את הקולטן שמתווך את פעילותו של ההורמון אנגיוטנסין. הורמון זה גורם לעלייה בלחץ הדם באמצעות כיווץ כלי הדם. ובמצבים מסוימים הוא גורם נזק לאיברים כמו הלב, הכליות וכלי הדם.
עיכוב פעילותו של ההורמון אנגיוטנסין באמצעות תרופות החוסמות את הקולטן מובילה לירידה בלחץ הדם.
ייחודן העיקרי של תרופות מקבוצת חוסמי ציר רנין אנגיוטנסין הוא מיעוט תופעות הלוואי, מצב שמשפר את ההתמדה של החולים בנטילת הטיפול התרופתי.
השילוב בין שתי התרופות מוצלח, מכיוון ששתיהן הוכיחו את יעילותן באיזון יתר לחץ דם ובהפחתת תמותה ותחלואה קרדיווסקולרית.
תרופות השילוב הקבוע הקיימות יעילות וטובות. הן יכולות לשפר את היענות החולים וכך להפחית את לחץ הדם אצל אחוז ניכר מהלוקים במחלה זו. הפחתת אחוז הלוקים ביתר לחץ דם תוריד את אחוז התחלואה במחלות לב וכלי דם וכך יכולות תרופות אלה להפחית את הוצאות הבריאות בטווח הארוך ולחסוך כסף לא רק לחולים, אלא לכל מערכת הבריאות.