סוכרת בגיל השלישי – תוחלת חיים עם איכות חיים
מאת טלי בן-דוד – מגזין הזמן השלישי
ראיון עם דר´ חוליו ויינשטיין, נשיא האגודה הישראלית לסוכרת
מהן המחלות השכיחות בקרב אוכלוסיית הגיל השלישי?
רבות המחלות הקשורות לגיל, וניתן לדבר על שכיחות יתר של כמה מהן בגיל השלישי:
- מחלות כלי דם
- מחלות עצמות
- מחלות עיניים
- מחלות ממאירות
- מחלות פסיכיאטריות
- מחלות מטבוליות
- ועוד.
ככל שהאדם הולך ומזדקן אחוז מסת השרירים בגופו הולך ומתמעט על חשבון אחוד השומן שעולה. על כן, אנשים רבים שהיו בעלי משקל תקין בצעירותם הופכים לשמנים בזקנתם.
השמנת יתר היא מחלה מזיקה אצל קשישים כמו אצל צעירים, ועלולה להוביל לסיבוכים בריאותיים קשים ולמגבלות גופניות ופסיכולוגיות קשות ורבות. סוכרת מסוג 2 קשורה קשר ישיר עם השמנת יתר ומרבית האנשים השמנים מפתחים מצב המכונה “תנגודת לאינסולין”, אי סבילות לסוכר (סוכרת “סמויה”) ולבסוף – סוכרת גלויה.
שיעור חולי הסוכרת גדל והולך. מדוע זה קורה?
שיעור חולי הסוכרת גדל במימדים מדאיגים, ועל כן המחלה הוגדרה על ידי ארגון הבריאות העולמי כמגיפה.
הסיבות לכך רבות והעיקריות שבהן:
- עלייה בתוחלת החיים – בעבר הלא רחוק תוחלת החיים הממוצעת במדינות מפותחות הייתה סביב 65 שנה. כיום, תוחלת החיים הממוצעת עומדת על כ-80 שנה. בשל היות הסוכרת מחלה הקשורה לגיל אין זה מפליא ששיעור הסוכרתיים עולה.
- בעולם המודרני (אירופה – ארה”ב) הופר המאזן האנרגי באדם וכמות הקלוריות הנכנסות לגוף עולה על זו שיוצאת ממנו. הפרת איזון זו נובעת מאורח החיים הלא בריא המאפיין מדינות אלו ואשר מוביל לעלייה בתחלואת השמנת היתר והסוכרת נגררת אחריה.
בעולם המתפתח, אשר אמור לעבור “מערביזציה” מהירה בשני העשורים הבאים, עלול מספר הסוכרתיים לשלש את עצמו ב-20 השנים הבאות ובכך להפוך את מחלת הסוכרת והשמנת היתר לבעיה הבריאותית החמורה ביותר בעולם. - ערכי הסוכר, אשר באמצעותם מגדירים היום סוכרת נמוכים מאלה אשר שימשו אותנו בעבר, וכך מתווספים סוכרתיים רבים למאגרי הנתונים המגדילים את שכיחות הסוכרת.
- הנגישות והפשטות בביצוע בדיקת סוכר היום, לעומת העבר, מגדילה את הסיכוי לגלות סוכרתיים אסימפטומטיים רבים.
מהם היתרונות של התרופה קסניקל?
הקסניקל מעכבת את פעילותו של האנזים “ליפאז”. תפקידו של אנזים זה הוא לפרק את השומן המגיע למעי מהאוכל, בצורה של טרי-גליצרידים, ובכך, לאחר פירוק השומן, לאפשר את ספיגתו לזרם הדם. כאשר התרופה נלקחת עם האוכל, כ-30% מהשומן המצוי במזון לא יעבור תהליך של עיכול, פירוק וספיגה, אלא ימשיך את דרכו בצינור העיכול עד אשר יפלט החוצה עם הצואה.
זה למעשה מנגנון פעילותו של הקסניקל הגורם לצמצום כמות השומן הנכנסת לגוף ובכך מוביל תהליך של הרזיה וירידה במשקל. התרופה יעילה בהשגת יעד זה, אולם הנוטל אותה חייב להקפיד על אורח חיים בריא, תזונה הולמת וגם פעילות גופנית באופן סדיר.
מחקרים רבים הוכיחו כי הטיפול בקסניקל בקרב חולים שמנים הסובלים מסוכרת סוג 2, עשוי לא רק להוריד עד כ-10% ממשקל הגוף במספר חודשי טיפול, אלא גם לשפר בצורה משמעותית מדדים מטבוליים חיוניים נוספים, המלווים לרוב את מחלת הסוכרת כמו – ערכי לחץ דם, רמת הטריגליצרידים בדם, ערכי הכולסטרול – ובעיקר הכולסטרול (“רע”).
אמנם הקסניקל אינה תרופה בעלת התוויה לטיפול בסוכרת, אולם מחקרים רבים הוכיחו כי חולי סוכרת מסוג 2 אשר נטלו קסניקל באופן קבוע הורידו את רמת ה-HbA1c (המוגלובין מסוכרר) הממוצעת שלהם לערכים הרבה יותר נמוכים באופן משמעותי. קסניקל עלולה לגרום לתופעות לוואי שמתבטאות בעיקר במערכת העיכול: שלשול, כאב בטן, “רעשים” בבטן וגם צואה שומנית. תופעות לוואי אלו נובעות מהמנגנון שבו התרופה פועלת וקשורות ישירות לסוג התזונה. אצל אנשים הצורכים אוכל דל שומן, כמומלץ לשמנים ולסוכרתיים שמנים, הסיכוי להופעת תופעות הלוואי קטן.
האם יש יתרונות מיוחדים לנטילת קסניקל ע”י אוכלוסיית הגיל השלישי?
כאמור, ככל שאנו מתבגרים אנו אוגרים יותר שומנים, עולים במשקל ומפתחים בשכיחות גבוהה יותר תנגודת לאינסולין וסוכרת מסוג 2. עד להתפתחות סוכרת חולפות שנים רבות, והיום עיקר מאמצינו מתרכזים במניעת סוכרת.
כבר הוכח מחקרית כי ניתן למנוע הופעת סוכרת גלויה. לצורך זה עלינו לאתר תחילה את אלה עם סוכרת “סמויה”, שמרביתם שמנים ומבוגרים, ולשכנעם לחיות חיים בריאים עם דגש על תזונה נכונה וביצוע פעילות גופנית. בין השאר מומלצת הליכה מהירה של כ-150 דקות בשבוע.
נמצא כי באנשים עם סוכרת סמויה (סוכר בצום בין 100 מג/דצ”ל ל-126 או לאחר העמסת סוכר בין 140 ל-199 מג/דצ”ל) ניתן למנוע את המעבר לסוכרת גלויה על ידי טיפול תרופתי כמו – מטפורמין (גלוקופז) אקרבוז (פראנדאז) וקסניקל.