מחקר חדש: ניתוחי הרזיה יעילים גם באוכלוסייה המבוגרת
מאת ד”ר אסנת רזיאל כירורגית
מומחית בניתוחי הרזייה, המנהלת הרפואית של מלב”י – המרכז הרפואי לטיפול בהשמנת יתר, מקבוצת אסיא מדיקל
מחקר מוכיח שניתן לעבור את הניתוח בבטחה גם לאחר גיל 65.
כיום, במסגרת תכניות מודרניות לניתוחים לפרוסקופיים, רוב המטופלים משתחררים לבתיהם כבר לאחר יום יומיים, גם אם הם עברו את גיל 65.
אחוז עודפי המשקל שהשילו המבוגרים והצעירים לאחר הניתוח לא היה שונה באופן משמעותי.
ממצאים חדשים מלמדים, שמידת השיפור במצבם הבריאותי של מטופלים בגילאי 65 ומעלה לאחר ניתוח בריאטרי, אינו שונה משל אנשים צעירים יותר, שעברו את אותו הניתוח. פירוש הדבר שככל הנראה גיל מבוגר אינו מהווה גורם סיכון מבחינת סיבוכים או עלייה בשיעור התמותה, כאשר מדובר בניתוח הרזיה
לפי ממצאי מחקר חדש, שהוצג בכנס השנתי של האיגוד האמריקני לניתוחים מטבוליים ובריאטריים, מבוגרים מעל גיל 65 הסובלים מעודף משקל יכולים לעבור ניתוח הרזיה ‘בראש שקט’.
ממצאים אלה מפריכים נתונים קודמים, שהצביעו על שיעור תמותה גבוה יותר בקרב מבוגרים מעל גיל 65 שעברו ניתוח מעקף קיבה, מסביר ד”ר ג’וזף קון, מנהל המחקר. “רוב הניתוחים שבוצעו אז היו ניתוחי מעקף קיבה פתוח”, הוא מסביר. “מעטים מהם היו לפרוסקופיים, ורובם היו במסגרת עקומת הלמידה. כיום, במסגרת תכניות מודרניות לניתוחים לפרוסקופיים, רוב המטופלים משתחררים לבתיהם כבר לאחר יום יומיים, גם אם הם עברו את גיל 65”.
ד”ר קון ועמיתיו ערכו מעקב אחר 1753 מטופלים, שמתוכם 153 מעל גיל 65, שעברו ניתוח בריאטרי במרכז שלהם, בין החודשים ינואר 2005 עד יולי 2008. החוקרים אספו נתונים על המטופלים במשך שישה שבועות לפחות לאחר הניתוח.
בעוד שגילם של המטופלים המבוגרים נע בין 65 ל-77, ומדד מסת הגוף הממוצע שלהם היה 45, גילם של הצעירים יותר היה 18-64, וממוצע מדד מסת הגוף שלהם הייתה 47. לעומת המטופלים הצעירים, המטופלים המבוגרים היו בסיכון גבוה יותר לתשניק נשימה בשינה (46% לעומת 33%), סוכרת (62% לעומת 31%) ויתר לחץ דם (83% לעומת 57%).
למרות שמצבם הבריאותי של המטופלים הצעירים היה טוב יותר משל המטופלים המבוגרים לפני הניתוח, תוצאות הניתוח אצל קבוצת האנשים המבוגרים היו דומות מאוד לתוצאות בקרב קבוצת המנותחים הצעירים יותר. זמן הניתוח אצל המבוגרים היה 70 דקות לעומת 65 דקות אצל הצעירים, משך האשפוז שלהם היה 1.6 ימים לעומת 1.3 ימים, ושיעור האשפוז החוזר לאחר 30 יום היה 5.2% לעומת 7%.
יתרה מזאת, שיעור הסיבוכים לא היה שונה משמעותית אצל המבוגרים יחסית לצעירים. בקרב המבוגרים, 0.6% סבלו מדימום לאחר הניתוח, 1.9% סבלו מסיבוכי נשימה, 1.9% סבלו מסיבוכים לבביים, 1.9% סבלו מסיבוכים בפצע הניתוח ו-1.2% סבלו מהיצרות. לא היו מקרי מוות.
אחוז עודפי המשקל שהשילו המטופלים לאחר ניתוח מעקף הקיבה לא היה שונה משמעותית בין שתי הקבוצות במהלך 12 חודשי המעקב.
המחקר מוכיח שניתן לעבור את הניתוח בבטחה גם לאחר גיל זה. יחד עם זאת, כדאי לקחת בחשבון, שבמסגרת המחקר, הנבדק המבוגר ביותר היה בן 77, ולכן לא ניתן להסיק ממנו לגבי ההשלכות של הניתוח על אנשים בשנות השבעים המאוחרות לחייהם.