כיצד לשמור על בריאות הברכיים
מאת: דר´ צבי גורן, מומחה לכירורגיה אורתופדית ורפואת ספורט
כמעט כל אדם שמגיע לעשור החמישי או השישי בחייו מתלונן על כאב של לפחות מפרק אחד בגוף, מה שמכונה בשפה המקצועית – אוסטאוארטריטיס (Osteoarthritis), וזאת מבלי לציין את כאבי הגב שתוקפים גם אנשים צעירים יותר.
האוסטאוארטריטיס היא מחלה ניוונית של המפרקים שמזקינים בקצב מהיר יותר מהגיל הכרונולוגי שלנו. בין גורמי הסיכון למחלה: גיל מתקדם, משקל עודף, נטייה גנטית, עיסוק בספורט תחרותי, חבלות וטראומות קודמות. המפרקים השכיחים ביותר שנפגעים הם: כפות הידיים, הברכיים, פרקי הירכיים, הכתפיים וכד´.
פגיעה במפרק הברך – כיצד נזהה שחיקת סחוס?
תחילה מופיעים כאבים בירידה ובעליה במדרגות, כאב בעמידה ממושכת ולעיתים – גם כאבים בזמן השינה בלילה. עם התקדמות השחיקה, יופיעו נפיחויות בברכיים ונוזל תוך-פרקי, המלווים בהגבלה בתנועות, קושי בדריכה ובהליכה מהירה. בהמשך אף צפויות חריקות בהנעת הברך. צילום רנטגן של המפרק הבעייתי ובדיקתו ע”י מומחה באורתופדיה יספקו אבחנה טובה של רמת השחיקה.
צעד אחד לפני
אפשר לנקוט מספר פעולות למניעת שחיקת הסחוס במפרק הברך ובהן: שמירה על משקל גוף תקין, נעילת נעל מתאימה (עם מדרסים אם יש צורך), ושימוש בברכיה אלאסטית עם טבעת סיליקון, שמפחיתה מעט את הלחץ המופעל על המפרק (מומלץ במיוחד לכורעים על ברכיהם במסגרת עבודתם).
מי שכבר אובחן כסובל משחיקת סחוס בברכיים או במפרקי הירכיים, רצוי שיימנע מהליכות מרובות, מריקוד ומפעילות ספורטיבית מאומצת שבה מופע עומס רב יחסית של משקל הגוף על המפרק הפגוע.
במקום זאת, אפשר לעסוק בפעילות גופנית שבה המשקל היחסי המופעל על המפרק הוא נמוך כמו:
- שחייה
- אופניים
- הליכה בבריכה
- מכשיר קרוס-טריינר (סקי) שנמצא בחדרי כושר
כמו כן אפשר להיעזר במספר פתרונות:
- כדורים נוגדי דלקת וכאב כמו אטופן
- משחות מקומיות
- ברכייה אלאסטית
- תוספי מזון המכילים גלוקוזמין + כונדרואיטין סולפט
- כדורים המכילים דיאסרין, שהוא חומר אנטי-דלקתי מיוחד למפרקים גדולים
- זריקה של סטרואידים למפרק בזמן התקף חריף
בשנים האחרונות התווספה טכניקה חדשה למניעה והאטה של שחיקת הסחוס במפרק הברך, שכוללת סדרת הזרקות של חומצה היאלורונית (hyaluranic acid) למפרק. חומצה זו היא מולקולה בסיסית שדומה ל”מים הטבעיים” המצויים במפרק הברך ואשר שומרים על תפקודו התקין, מונעים את שחיקתו ואת היווצרותם של התהליכים הדלקתיים.
חשוב להבחין בין הדור הישן של החומצות ההיאלורוניות – שמכילות חלבונים ועלולות לגרום לגירוי עור, לנפיחות ולאלרגיות, לבין הדור החדש כמו – ה”ארטריז” של חברת “פרינג”.
“ארטריז” הוא מוצר שמופק בתהליך של הנדסה גנטית, אינו גורם לתופעות אלרגיות, לגירוי או לנפיחות ואפשר להזריקו ישירות לברך, למספר בלתי מוגבל של פעמים.
אם הטיפולים השמרניים נכשלו, אפשר לעבור ניתוח מזערי שנקרא ארטרוסקופיה, (Knee Arthroscopy) שבמהלכו “מנקים” את הברך מחלקיקי סחוס ומיניסקוס שהתפוררו עם הזמן,
אם ניתוח זה נכשל, החולה יכול להיעזר באפשרות של החלפת מפרקים – ניתוח שתופס תאוצה בשנים האחרונות עקב השיפור הניכר באיכות החיים שהוא מאפשר.