הפורטל המרכזי למידע, פתרונות דיור ושירותים לגיל הזהב

סידן – חשיבותו לבריאות ומדוע הוא “בורח”

סידן – חשיבותו לבריאות ומדוע הוא “בורח”

שתפו את העמוד עם חברים >>

מאת גיורא דביר Ph.D., D.C.

הסידן הוא המינרל השכיח יותר מכל מינרל אחר בגוף האדם. 99% מהסידן שנמצא בגופינו נמצא בעצמות ובשיניים ו- 1% נמצא בפלזמה ונוזלי גוף אחרים. על חשיבותו ניתן ללמוד ולהבין על-פי מה שקורה בגופינו כאשר יש בו חוסר סידן. הסימפטומים הם רבים ומגוונים ועוצמתם תלויה במידת החסר.

הנה מספר דוגמאות לסימפטומים שכיחים:

  • נזק לעצמות שעלול להוביל לשברים, שיניים חלשות, וציפורניים שבירות.
  • נשירת שיער. חוסר סידן ומינרלים אחרים בקרקפת עלולים לגרום לנשירת שיער.
  • התכווצויות שרירים תכופות בזמן ריצה או בזמן מנוחה קשורות לחוסר סידן ומגנזיום בשריר.
  • גרד ויובש בעור.
  • כאבי פרקים ושרירים.
  • נוקשות בגוף.
  • קושי להירדם בלילה.

השאלה המתבקשת היא: מדוע נוצרת תופעת “בריחת הסידן” ? ניתן למנות שלוש סיבות עיקריות:

  1. תזונה לקויה. הגוף לא מקבל מהמזון את הסידן ושאר חומרים חיוניים כגון חומצות שומן להם הוא זקוק על מנת לשמר רמה נאותה של סידן בגוף.
  2. חומרים רעילים מזיקים החודרים לגוף ופוגעים ברמת הסידן.
  3. הפרעות מטבוליות.

הסידן שכיח במזונות רבים. למרות הסברה הרווחת בציבור, מוצרי חלב אינם בהכרח מקור טוב לסידן שנספג. לעומת זאת, ירקות ירוקים למיניהם וטחינה גולמית הם מקור עדיף לסידן.
בעולם המערבי בו יש שפע של מוצרים, מקרים בהם ישנו חוסר סידן הנובע מתזונה לקויה קיימים, אבל באופן נדיר יחסית. בדרך כלל, המחסור בסידן נגרם עקב בעיות הקשורות לספיגה בגוף וזמינות הסידן.

אחת מהסיבות העיקריות, אם כן, ל”בריחת סידן” היא רעלים. כאשר רעלים חודרים לגוף, הסידן נוטה להתקשר לחומרים המזיקים וזמינותו לגוף יורדת. חלק לא קטן מאלפי החומרים הכימיים שפותחו בעידן המודרני מזיקים לבריאות האדם. הרעלים חודרים לגוף דרך מערכת הנשימה, העור והפה. סיבה נוספת אפשרית היא חוסר בוויטמין D.

הרעלה יכולה להיות זמנית או מתמשכת. הרעלות המגיעות ממוצרי המזון והשתייה שייכות בדרך כלל לסוג הזמני. לדוגמה, אדם שאכל פרי מרוסס בחומר מרעיל עלול לחוש התכווצויות שרירים חזקות, גירודים בעור וקושי בלהירדם בלילה. אם יפסיק לאכול את הפרי הנגוע גדלים הסיכויים שהסימפטומים יעברו תוך ימים ספורים. כשההרעלה מתמשכת, הסימפטומים המתלווים לה נמשכים גם אם האדם צורך מזונות עתירי סידן או מוסיף תוספי תזונה עתירי סידן.

הדוגמה הבולטת ביותר להרעלה מתמשכת היא הרעלה ממתכות אמלגם בסתימות שיניים. עד שהסתימה המרעילה לא מוחלפת בסתימה אחרת (בדרך כלל קראמית), ההרעלה והסימפטומים נמשכים. הסימפטום השכיח במקרה זה הוא נשירת שיער. לרוב, מרגע שהסתימה הוחלפה, רמת הסידן חוזרת לרף סביר והסימפטומים ייעלמו תוך ימים ספורים. ראוי לציין שלא כל סתימת אמלגם מתכתית היא בהכרח מזיקה.

דוגמא נוספת להרעלה מתמשכת שכיחה אצל אמנים, צבעים ואנשים שעובדים באופן קבוע עם צבעים רעילים או חומרים רעילים אחרים.

לסיכום: הסידן חיוני לבריאותינו. ניתן לזהות חוסר בסידן גם באמצעות “מבחן השריר” (קינסיולוגיה).

על מנת לשמור שרמתו תהיה נאותה בגוף עלינו:

לשמור שהגוף יהיה נקי מרעלים. במידה ובגופנו מצויים רעלים צריך לזהות אותם ולהוציאם מהגוף – דבר שניתן לעשות בעזרת תוספי תזונה ייעודים.
לאכול נבון אוכל עשיר בסידן, בחומצות שומן ומרכיבים חיוניים אחרים כמו וויטמין D. במקרים בהם יש חוסר רב בסידן ולא ניתן לפתור זאת בתזונה בלבד, ניתן להשלים את החסר באמצעות תוספי התזונה.

ד”ר (PH.D. DC) גיורא דביר הינו קינסיולוג וכירופרקט. במשרדו הנמצא בהרצליה, ד”ר דביר מייעץ לעזרה בבעיות שונות כגון מיגרנות, בעיות לב וכלי דם, מערכת העיכול, בעיות שמקורן בוירוסים, נזקים מקרינה אלקטרומגנטית,עייפות כרונית, בעיות קשב וריכוז אצל ילדים ומבוגרים ועוד.

תפריט נגישות