העצמת פוטנציאל אישי בגיל השלישי
מאת יעל מחניימי – מגזין הזמן השלישי
מאת: יעל מחניימי מטפלת מוסמכת בשיטת אלבאום
בגיל מבוגר הגוף מאבד חלק מחיוניותו וגמישותו; ביטויים לכך הם קשיים תפקודיים וכאבים המתלווים לשגרת החיים. הפרעות קשב, חולשת הזיכרון, מצוקה נפשית, מועקה ותסכול מגבירים תסמינים אלה. לכן, בגיל זה ישנה חשיבות רבה לפעילות גופנית המסייעת בשמירה על תפקודים מוטוריים וקוגנטיביים כגון: הדימוי העצמי והגופני, הקואורדינציה, הזיכרון, חוזק השלד והשרירים.
שיטת אלבאום, פרי פיתוחו של משה אלבאום, לטיפול משלים בקשיי תפקוד ולמידה המסייעת לילדים, לנוער ולמבוגרים הסובלים מקשיי תפקוד, קשיי למידה, בעיות קשב וריכוז, תנועתיות יתר, חוסר שקט, התפרצויות זעם, קשיים חברתיים ודימוי עצמי נמוך, וכך קשיים בהתמדה ובארגון.
על-פי שיטת אלבאום ישנה חשיבות מכרעת לעבודה עם הגוף בכלל ובפרט בגיל השלישי, שכן הגוף מהווה מנוף להעצמת הפוטנציאל האישי, מביא שמחת חיים ומפעיל את תהליך הריפוי הטבעי של הגוף.
השיטה מבוססת על הנחת יסוד כי קיים קשר מהותי בין יכולות גופניות-מוטוריות וסנסוריות לבין תהליכים נפשיים ותודעתיים. כלומר, השיטה מטפלת במקורות הגופניים המובילים לקשיי תפקוד ולמידה, באמצעות תרגילים גופניים, תרגילי חיזוק וקואורדינציה, תרגילי נשימה והרפיה וכן באמצעות מגע ומתן ביטוי לתחושות ולרגשות העולים בזמן העבודה הגופנית.
השיטה משלבת התייחסות לארבע האינטליגנציות המובילות של האדם: רגשית, גופנית, חשיבתית ואנרגטית. במקרה של העדר איזון בין האינטליגנציות או בתוך אחת מהן הפוטנציאל האישי לא ממומש כיאות.
למשל, ג´ בת ה-72 סבלה מחולשה וכאב בתפקוד הגפיים העליונות והתחתונות, לכן נמנעה מפעילויות שונות, מיעטה לצאת מהבית ולארח את בני משפחתה כפי שנהגה ואהבה. ג´ הפכה מאישה פעילה ועצמאית לאישה מרירה ומסתגרת. תרגול בשיטת אלבאום מאפשר לג´ לתפקד היום טוב יותר; היא מכירה במצב הגופני החדש ומסתייעת בפתרונות פשוטים לשימור יכולותיה ושיפור איכות חייה.
תרגילים לדוגמא על פי שיטת אלבאום:
תרגילי מגע ועיסוי – מגע הוא צורך בסיסי עמו אנו באים לעולם. הוא מהווה חוליה מרכזית בקשר של האדם עם עצמו ועם סביבתו. בגיל הזהב יש חשיבות רגשית רבה בקבלת המגע המותאם לצורכי הפרט ומספק חום ואהבה. מעבר לכך, העיסויים העובדים על הרקמות העמוקות, משפרים את זרימת הדם ומעלים את רמת החיוניות בגוף.
תנועה בשיטת אלבאום – עבודה בתנועה מתבססת על עיקרון היציבה הנכונה ומתייחסת אל מנחי השלד וגמישות השרירים. עם השנים נוצרת שחיקה והתנוונות של מפרקים וחוליות.
המקורות הראשוניים לשחיקה זו קשורים להרגלי יציבה שסיגלנו לעצמנו מתוך חיקוי או מתוך תגובות הגנה של הגוף למצבים שנחוו ע”י הפרט כאיום הישרדותי בשלב זה או אחר בחייו.
אזורים אלו אוגרים בתוכם מתח במהלך השנים ובגיל מבוגר יוצרים מגבלה תנועתית ופוגמים באיכות החיים של הפרט.
עבודה על המפרקים דרך מתיחה והארכה שלהם מאפשרת הקלה במגבלות ושיפור בתנועה.
קטה – תרגיל פשוט הלקוח מאומנויות הלחימה ומורכב מרצף של צעדים לארבעת הכיוונים, עובד על שיפור שווי משקל, מיקוד, ביטחון והתמצאות במרחב, הנחוצים לתפקוד יומיומי בתוך הבית ומחוצה לו.
פעילות מוטורית עדינה – מתייחסת אל כפות הידיים והקשר שבינן לבין העיניים. על ידי הפעלה פשוטה ועדינה של שרירים אלו נשמור ונשפר מיומנויות נחוצות כגון: צחצוח שיניים, אכילה, רכיסת כפתורים, כתיבה, ציור ואף שימוש במחשב.
מדיטציה – גיוס הדמיון והחשיבה להשגת רוגע פנימי ולהעלאת רמות האנרגיה בגוף.
יש לציין כי התוכנית הטיפולית מותאמת לפרט ותלויה במצבו הבריאותי על פי המלצת רופאיו. נושאי העבודה מגוונים ומותאמים אישית.