הפורטל המרכזי למידע, פתרונות דיור ושירותים לגיל הזהב

הסוד לזיקנה “שרירית” – לאוצין

הסוד לזיקנה “שרירית” – לאוצין

שתפו את העמוד עם חברים >>

מאת מערכת סבאלה

קבוצת מדענים טוענת שהיא מצאה דרך, המאפשרת לשמור על מסת השרירים גם בגיל מבוגר.
השרירים בגופינו נמצאים באיזון מתמיד בין תהליך גדילתם ובין תהליך פירוקם. תהליך זה הוא המאפשר בניה בריאה ומאוזנת של מערכת השרירים. ככל שאנשים מזדקנים תהליך פירוקו של השריר אפקטיבי יותר מתהליך בנייתו מחדש. עובדה זו, מקשה כמובן על שמירת מסת השרירים בגיל מבוגר.

חוקרים צרפתיים, דיווחו בכתבי עת מדעיים לעניני פיזיולוגיה, שהוספת חומצת אמינו “לאוצין” (Leucine) כתוסף תזונתי לאנשים מבוגרים, עשויה לעזור להם לשמור על מסת השרירים.

הלאוצין נמצא בבשר, פולי סויה וקטניות לסוגיהן, ובמוצרי מזון אחרים.

האטה
מגיל 40 ומעלה, מתחיל תהליך ירידה הדרגתי במסת השריר. הירידה היא בהיקף של בין -0.5% – 2% כל שנה.
החוקרים הצרפתיים חקרו את התנהגותם של החלבונים שבשריר: בדומה לשאר היונקים, גם אצל בני האדם, החלבונים נוצרים ומסונתזים על ידי חומצות האמינו ומפורקים על ידי האנזימים.
מיד לאחר ארוחה, קצב יצירתם של החלבונים מוכפל כתוצאה מכניסת כמות גדולה של חומצות אמינו לגוף.
קצב פירוק החלבון, לעומת זאת, גבוה ביותר דווקא בין ארוחות.
ההפרש בין שני נתונים אלו – יצירת החלבון ופירוקו, קובע את כמות החלבון הנשארת בשריר.

אצל חיות מבוגרות יותר, וככל הנראה גם אצל בני האדם, תכונתן של חומצות האמינו, כמעוררות סינתזה של חלבונים פחות אפקטיבית. וכתוצאה מכך, תהליך בניית השריר על ידי חלבון מאט.

בניגוד לכך, תהליך פירוק החלבונים, לא משתנה עם הגיל, ולכן מינים מבוגרים של יונקים, הם ברוב המקרים, בעלי כמות שריר נמוכה יותר, מאחיהם הצעירים יותר.
החוקרים הישוו תהליך פירוק חלבון אצל חולדות צעירות בנות שמונה חודשים, לבין חולדות מבוגרות בנות 22 חודשים. הם גילו שההאטה בתהליך פירוק החלבונים, הקיימת מיד לאחר אכילה, לא התרחשה אצל החולדות המבוגרות. כתוצאה מכך, מתרחש אצלם פירוק חלבונים עודף.
כאשר המדענים, הגבירו באופן מלאכותי את רמת חומצת האמינו לאוצין, האיזון בין יצירת החלבונים לפירוקם נשמר גם אצל החולדות המבוגרות.

היזהרו מנפילות
הצוות, בראשותו של דוקטור דידיה אטיה, טוען, שחוסר האיזון בתהליך יצירת החלבון, נובע מפגם במערכת העדינה שאחראית על פירוק החלבון בגוף. נטילתה של חומצת האמינו לאוצין כתוסף תזונתי יכולה להחזיר את המערכת לקדמותה.

לדברי הדוקטור:

“מניעת תהליך הדרדרותו של השריר, היא נושא בריאותי וסוציו-אקונומי ראשון במעלה. אנחנו יכולים להילחם בתופעה זו ולנצח בה, אם נשמור על תזונה עשירה בלאוצין”.

דוקטור מיקל רניה, מאוניברסיטת נוטינגהם באנגליה, מוסיף, שיש כמובן, לבצע מחקר נוסף כדי לבסס את הממצאים הללו. אך כמובן, שעל המבוגרים, לשנות כבר היום את תזונתם, לכזו העוזרת לשמירה על שריריהם. תזונה שלא עשירה בלאוצין ובגורמים המעוררים יצירת חלבון, תביא לנפילות רבות יותר של מבוגרים, מעידות ושברים.

אין צורך לחכות לתוצאות חד משמעיות מהמחקר הצרפתי. אפשר לנקוט בפעולה כבר היום.

מכיוון שהלאוצין נפוץ בבשר, זה מאוד הגיוני לאכול בשר, אם אנחנו רוצים לשמור על דיאטה עשירה בלאוצין.
למרות הנטיה לאכול פחות ככל שמתבגרים, על המבוגרים לדאוג לשמור על רמת יצירת החלבונים שלהם בכל עת.

תפריט נגישות