הפורטל המרכזי למידע, פתרונות דיור ושירותים לגיל הזהב

המדריך לרעבים בחורף

המדריך לרעבים בחורף

שתפו את העמוד עם חברים >>

מאת לימור בן-חיים – מגזין הזמן השלישי

הכותבת: לימור בן-חיים דיאטנית קלינית ויועצת תזונה של מחלבת “טרה”

שעון החורף והיורה (הגשם הראשון) הם הסממנים הרשמיים לתחילת החורף. רבים מאיתנו חשים שינויים במצב הרוח, באכילה ובפעילות.

האם בחורף אנחנו רעבים יותר?
מחקר שבוצע באוניברסיטה של אטלנטה בדק שינויים אצל 315 מבוגרים לאורך עונות השנה. לפי דיווחי המשתתפים הם אכלו יותר בחורף, בעיקר פחמימות, הגדילו את קצב האכילה שלהם ונשארו רעבים גם לאחר הארוחה.
לשמחתנו, בקיץ הייתה ירידה בכל המדדים האלו

מה הסיבה לשינויים אלו?
גוף האדם משתנה מבחינה הורמונאלית על פי עונות השנה, כזכר למנגנוני ההישרדות של האדם הקדמון.
סרוטונין הוא חומר המצוי ברמה גבוהה בגוף האדם בשעות היום ויורד בשעות הערב ובחורף. ירידה ברמתו גורמת להרגשה מסוימת של דיכאון קל, אך בעיקר – לתשוקה לפחמימות ובעיקר למתוקים כמו שוקולד ועוגות, כדי לנסות להעלות את רמתו, דבר הגורם לעלייה במשקל.

הפעילות הגופנית שלנו בחורף
מחקרים מצביעים על כך שרמת הפעילות שלנו בחורף יורדת והעצלות גוברת.

אם כך מה כדאי לאכול בחורף?

  • להרבות בשתייה, גם אם לא מרגישים צמא כמו בקיץ. אפשר לשתות משקאות חמים כדי ליצור הרגשה של חום ונעימות: תה, תה ירוק הידוע בהשפעתו על המערכת החיסונית, חליטות צמחים, מרק צח ועוד.
  • לשלב בתפריט, בעיקר בשעות הצהריים והערב פחמימות מורכבות כמו דייסות, פסטה, לחם מלא ועוד. פחמימות אלו בתוספת חלב, גבינה, דג ועוף רזה משביעות ושומרות על מצב רוחנו.
  • לשלב פירות, ירקות טריים ומיצים כדי לשמור על רמות של ויטמין C, שגם הוא תורם לתקינות תפקודי כלי הדם והמערכת החיסונית, גם אם בחורף לא ממש מתחשק לאכול סלט טרי וקר.
  • להקפיד לשלב מזונות עשירים בסידן ומועשרים בוויטמין D, כמו מוצרי חלב רזים, דגנים מועשרים וכו´.
  • לשלב תבשילים על בסיס ירקות. מזון מבושל וחמים יוצר תחושה של שובע ונעימות. מרק הוא אוכל מזין ונותן תחושה מבשמת, מנחמת, מעשירה את הגוף, מרככת גרון כואב, מנקה דרכי נשימה, נלחם בשפעת ואפילו משפר את חיי האהבה.
  • לנשנש ארוחות קטנות ודלות בקלוריות אחר הצהריים ובלילה, כדי שלא להתפתות לנשנושים המתוקים והשמנים. יוגורט, קרקר, דגני בוקר עם חלב, מרק חם – הם פתרונות מצוינים לשעות הקשות.
  • להדליק אור חזק (עצה של חברת החשמל) בשעות הערב, בעיקר במקומות שבהם יש לנו נטייה לנשנוש יתר. החושך גורם לדיכאון קל, שעמום ורעב. להשתדל לאכול ולשהות בשעות החשכה בחדרים מוארים באור חזק. מחקרים מראים שטיפול באור משפר את מצב הרוח ומקטין את בולמוסי החורף המתוקים. אז בואו ננצח אותו עם טיפה אור.
  • החורף הוא זמן מצוין לארוחות ערב משפחתיות. מחקרים רבים מציינים את חשיבות הארוחה הזאת על עיצוב הרגלי האכילה ושמירה על משקל בקרב ילדים.

 

תפריט נגישות