הפורטל המרכזי למידע, פתרונות דיור ושירותים לגיל הזהב

הטיפול בסוכרת ומניעת אירועים מוחיים

הטיפול בסוכרת ומניעת אירועים מוחיים

שתפו את העמוד עם חברים >>

מאת דר´ דוד טנה – מגזין הזמן השלישי

המרכז למניעה וטיפול בשבץ המוח מדעי המוח, נוירולוגיה, המרכז הרפואי ע”ש שיבא, תל השומר ואוניברסיטת תל אביב

שבץ המוח (או “התקף מוח” או אירוע מוחי”) נגרם עקב הפרעה בזרימת הדם למוח בעקבות חסימה או קרע בדופן של כלי דם המספק דם למוח, המתרחש באופן פתאומי.

הסוג השכיח של שבץ המוח הינו שבץ מוח איסכמי (או אוטם מוחי), הנגרם עקב חסימה פתאומית של כלי דם המספק דם למוח על ידי קריש דם.

התסמינים או אותות האזהרה של אירוע מוחי כוללים הופעה פתאומית של שיתוק או רדימות בעיקר בצד גוף אחד (בפנים ו/או ביד וברגל), הפרעה בראיה בעין אחת או בשתיהן, קושי בדיבור או בהבנה, חוסר שווי משקל או הפרעה בקואורדינציה.

בניגוד להתקף לב, כאב אינו סימן שכיח של שבץ מוח. אירוע מוחי הינו הגורם העיקרי לנכות קשה לטווח ארוך.
כאשר מתגלים סימנים כאלה, אין להתמהמה ויש להגיע במהירות באמצעות שירותי מד”א לבית החולים.

לאחרונה הסתיים סקר לאומי ראשון בשבץ המוח אשר נערך בכל בתי החולים בישראל. על-פי ממצאי הסקר מדי שנה לוקים כ-15,000 גברים ונשים בישראל באירוע מוחי. ניתן לאתר אוטמים מוחיים בבדיקות סקר לדימות של המוח בשיעור של פי עשרה ויותר, והימצאותם קשורה להופעת פגיעה קוגנטיבית קלה ועד להופעת דמנציה, כלומר התפתחות של קיפוח במצב הקוגנטיבי אשר כוללת ירידה בזיכרון ומלווה בהפרעות נוספות כגון בתפקודי השפה, ביכולת השיפוט, בחשיבה והתנהגות.

אירוע מוחי עלול לפגוע הן בגברים והן בנשים. שכיחות אירועים מוחיים עולה עם הגיל ומכפילה עצמה בכל עשור לאחר גיל 55 שנה.

לאורח החיים יש השפעה רבה והסיכון מוגבר עקב עישון, עודף משקל או השמנה וחוסר פעילות גופנית סדירה.

כאשר מופיעים סימני אזהרה של אירוע (“מיני” אירוע או אירוע איסכמי חולף או TIA) קיים סיכון גבוה במיוחד ללקות באירוע חוזר. במקרים אלו חשוב לפנות באופן מיידי לשם אבחון וטיפול מתאים – ניתן למנוע אירוע מוחי!

מחלה של כלי הדם של המוח, קרי טרשת עורקים או “התקות” עורקים המספקים דם למוח, נגרמת על ידי רבדים שומניים שמתפתחים במהלך השנים על פני הדפנות הפנימיים של כלי הדם.
גורמי הסיכון להתהוות מחלות כלי דם של המוח הינם מרובים ומורכבים, אך ברור כי סוכרת בשילוב עם לחץ דם גבוה ויתר שומנים בדם הינם גורמי סיכון עיקריים. גורמי סיכון אלו חושפים גם להתהוות טרשת עורקים בעורקי התרדמה בצוואר (קרי הקרוטיס) ועל-ידי כך להיצרותם.
בשל ההיצרות עלול להיווצר קריש אשר ישתחרר, ישטף עם זרם הדם, יחסום כלי דם מוחי ויגרום לאירוע מוחי. סוכרת שאינה מאוזנת פוגעת גם בכלי הדם המוחיים הקטנים במוח ועלולה לגרום לחסימה בהם ולהתהוות אוטם מוחי הנקרא אוטם לקונרי. הצטברות אוטמים קטנים מעין אלו עלולה כאמור לגרום לפגיעה בזיכרון, ובתיפקודים הקוגנטיביים עד כדי הופעת דימנציה.

אירועים מוחיים שכיחים פי 3 עד פי 5 בחולי סוכרת לעומת אנשים ללא סוכרת ובסוכרתיים אשר לקו באירוע מוחי. הסיכון ללקות באירוע חוזר גבוהה גם כן. הנכות, הן הפיזית והן המנטלית, בשבץ מוחי בקרב סוכרתיים קשה יותר ותהליך השיקום איטי ומורכב יותר. למרות זאת, פחות מעשירית הציבור בישראל יודעים כי סוכרת הנה גורם סיכון לאירועים מוחיים.

בשנים האחרונות התבררה גם חשיבותה של תסמונת חילוף החומרים (תסמונת מטבולית) כגורם סיכון לאירועים מוחיים. תסמונת חילוף החומרים כוללת משלב של מספר גורמים היכולים לכלול השמנה ביטנית, הפרעה בשומני הדם, נטייה ליתר לחץ דם וערכי סוכר מוגברים בדם. ככל שקיימים יותר מרכיבים של תסמונת חילוף-החומרים, כך גובר הסיכון לאירועים מוחיים.

בעשור האחרון הוכח כי האיזון המטבולי מונע סיבוכים ומתברר שככל שהסוכרת מאוזנת טוב יותר וכן גורמי הסיכון הנלווים, כך הסיכון לאירועים מוחיים פוחת. הטיפול כולל מניעה ע”י הפחתת משקל לפי הצורך ופעילות גופנית סדירה, כמו גם טיפול מיטבי בגורמי הסיכון למחלות כלי הדם.
קיימות באמתחתינו מגוון תרופות שמפחיתות את הסיכון לאירוע מוחי ושאותן אנו מתאימים על-פי גורמי הסיכון הקיימים. תרופות נפוצות למניעה כוללות תרופות המונעות הצמדות טסיות הדם, מגוון תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, ביתר שומני הדם וסוכרת. אספירין הנה התרופה הותיקה ביותר למניעת היצמדות טסיות הדם, אך בחולים עם טרשת עורקים קשה ושעברו אירוע מוחי ניתן למנוע אירועים מוחיים חוזרים במידה רבה יותר בעזרת תרופה המכונה פלאויקס.

במטופלים עם הצרות טרשתית קשה בעורקי הקרוטיס יש מקום לעיתים להתערבות בעורק הצוואר המוצר בכדי לטפל ברובד הטרשתי המצר את חלל העורק. ההתערבות עשויה להיות ע”י ניתוח או בטכנולוגיה חדישה ומתפתחת של צנתור ותומכן (סטנט).

לאיזון הדוק של לחץ הדם, שומני הדם ורמות הסוכר בדם, חשיבות מיוחדת במניעת אירועים מוחיים בקרב חולי סוכרת. כאשר שומרים על לחץ הדם בתחום של 80/130 מ”מ כספית ניתן להפחית את שיעור האירועים המוחיים בכמחצית לערך.

טיפול בשומני הדם עשוי להפחית את הסיכון לאירועים מוחיים בכרבע ולעיתים אף בשליש. ככל שרמות הסוכר בצום ולאחר האוכל מאוזנים בצורה טובה יותר בקרב חולי סוכרת, כך נמנעים אירועים מוחיים במידה רבה יותר.

הבדיקה אשר תסכם את כלל איזון הסוכר בדמנו בשלושת החודשים שקדמו לבדיקה מכונה HbA1c .

קיימות כיום מגוון תרופות יעילות בכדורים הפועלות במנגנונים שונים לאיזון רמות הסוכר. לעיתים, יחד עם זאת, אין הדבר מספיק ובכדי לאזן את הסוכרת בצורה טובה יש צורך לשלב בנוסף טיפול באינסולין. שהינו ההורמון העיקרי המווסת את רמת הסוכר בדם.

הורמון האינסולין מופרש מתאי ביטא של הלבלב ובסוכרת קשה מסוג 2 יש בדרך-כלל שילוב של תינגודת לפעילות ההורמון, אך עם התקדמות המחלה גם הפחתה במידת הפרשתו ע”י תאי הביטא שבלבלב. במצבים אלו יש צורך לעיתים לשלב טיפול בעזרת אינסולין בכדי לאזן את רמות הסוכר בדם.
קיימות מספר קבוצות שונות של אינסולינים ובשנים האחרונות התבססה קבוצה חדשה של אינסולין בזאלי –lantus הראשון בקבוצה, אשר מאפשר לחקות את הרמה הבסיסית הפיזיולוגית של ההורמון ומשך פעילותו כ-24 שעות.

לסיכום, טיפול מיטבי בקרב חולי סוכרת, לאיזון הדוק של הסוכרת, לאיזון לחץ הדם ושומני הדם ושמירה על תזונה נכונה, הפחתה במשקל ופעילות גופנית, עשויים לתרום רבות למניעת אירועים מוחיים ולשימור הזיכרון, כושר החשיבה והתפקוד התקין של המוח.

תפריט נגישות